Här i Västernorrland går fler, unga som vuxna, utan jobb än i övriga Sverige. Nästa år riskerar utanförskapet att förvärras – till en ny nivå. Samtidigt kommer nu ett glädjebesked: Över 40 miljoner kronor.

Nu står det också klart att kampen mot arbetslösheten trappas upp. Detta genom ”Hela vägen” – som beskrivs som ”ett av det största arbetsmarknadsprojekten någonsin”.

– Tanken är att personer som i dag står utanför arbetsmarknaden ska få de rätta verktygen för att i framtiden kunna nå ett jobb. Samtidigt vill vi göra det lättare för arbetsgivare att engagera sig och komma i kontakt med det som kan vara morgondagens arbetskraft, säger Pernilla Berg, vd på Investera Mittsverige.

Under tre år kommer närmare 830 personer att få olika former av kompetenshöjande insatser. Utöver teoretisk kunskap tillkommer arbetsträning, studiebesök och praktik.

– Möjligheten att kunna bredda arbetssökandes kontaktytor mot verkliga arbetsgivare är oerhört betydelsefullt, säger Therese Sjögren, chef för Arbetsförmedlingen i Sundsvall och Ånge.